Rudi és Fickó, Szeged

Három dolog kell az igazi kenyérhez: liszt, víz és só.

Ez a rövid cikk az első része egy cikksorozatnak, ami főként azoknak szól, akik időnként megkérdezik tőlem; mit nem érdemes kihagyni Szegeden?

rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-15

Nem csak olyan, mintha, hanem Az.

I. rész: kenyér

Érdekes az emberi emlékezet.

Társít.

Zeneszámokhoz, abszurd illat-elegyekhez és ízekhez kapcsolja régi élményeinket.

Leszögezném, nem állok a Domestos alkalmazásában, mint influencer, de kedvenc általános iskolai napközis élményeimet talán ennek a tisztítószernek (és némi specifikus iskolai kosz illetve krétapor elegyének) az illata képes leginkább feleleveníteni. Élénken és tisztán emlékszem a folyosóra ahol a takarítónénit kerülgetve Imikével játszottunk. Good times…

rudi-es-ficko-szegedi-pekseg-fotozas-fotos-bonabarna-2019-

Amikor először kóstoltam kovászos kenyeret a Rudi és Fickó-ban (kb. 2018 augusztusában), ez volt az ösztönös reakcióm: - Ó. Tényleg. A kenyérnek ilyen íze van. Rögtön visszaemlékeztem, de már nem is tudom pontosan mikorra. Talán 5 vagy 6 éves koromban ettem utoljára ilyet. Valódi kenyeret.

rudi-es-ficko-szegedi-pekseg-fotozas-fotos-bonabarna-2019-2

A bagett, még jó pár pékáru és a pizza is kovásszal készül. Ne tévesszen meg senkit a zsemle mérete sem: kicsi de tömény, laktató. A sima kovászos és a teljes kiőrlésű változat is kiváló. A hely állatbarát, Rudit és Fickót is látni időnként bent császkálni.

rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-2
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-4
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-9
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-10
_MG_9680.jpg
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-3

Természetesen a gluténre orvosilag kimutatott allergiával rendelkezőknek nem szeretném felelőtlenül javasolni, de a (pusztán) intoleranciával küzdőknek talán érdemes tenni egy próbát; nálam személy szerint ez a kenyér egyáltalán nem okoz panaszokat. Legtöbbször a következőket vásárolom: erdélyi pityókás cipó, bagett és sima kovászos zsemle.

rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-5
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-5
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-6
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-7
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-12

Nem szeretném hosszúra nyújtani a cikket - nem étteremkritikáról van szó, csak egy rövid javaslat inkább: ha Szeged környékén jársz vagy talán Szegeden élsz, mindenképp érdemes benézned hozzájuk és megkóstolni a kovászos kenyereket!

rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-14
rudi-es-ficko-pekseg-szeged-fotozas-bonabarna-fotos-2019-13
Fotók: Bóna Barna

Fotók: Bóna Barna

Remélem még sokáig fog üzemelni a hely, kiszolgálva azokat, akiknek nincs kapacitásuk otthon kovásszal sütni, de szeretnének nap mint nap valódi kenyeret enni!

Rudi & Fickó
Szeged, Oroszlán utca 4.

Nyitvatartás:
H: 8-22h
K: 8-22h
Sz: 8-22h
Cs: 8-22h
P: 8-23h
Sz: 8-23h
V: 9-22h