Fotózás a Hármashatár-hegyen

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00001.jpg

Eszterékkel egy balatonfüredi esküvőn találkoztam először 2015-ben.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00002.jpg

A szertartás után a menyasszonyi csokrot nem egy hajadon lány kapta el, hanem a nagypapa, akinek meglepedtsége annyira tetszett Eszternek, hogy hasonló 'csíkszemű' nevetésben tört ki, mint ebben a galériában az utolsó képen. Azóta is az az egyik kedvenc fotóm arról az esküvőről.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00006.jpg

Ezek a képek Budapesten készültek a Budai-hegységben, a Hármashatár-hegyen.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00003.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00005.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00004.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00008.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00009.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00010.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00011.jpg

Szavakban nem is olyan egyszerű, de próbálom időnként konkrétan megfogalmazni, hogy nekem személy szerint mikor tetszik egy fotó igazán. Mitől lehet az, hogy 1-1 képen gyorsan túllapozok, más fotók meg azt mondják: 'Engedd meg magadnak, hogy lassíts egy kicsit és nézz meg jól!'

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00012.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00013.jpg

Arra jutottam, hogy két jellemzője van azoknak a képeknek, amik nekem igazán tetszenek.

1. Nem tudom odaképzelni a fotóst arra a helyre, ahonnan a fotó készült. Valahogy olyan természetes kisugárzása van a fotónak, hogy nem fér bele a képbe az, hogy ott lett volna még egy harmadik személy aki magát a fotót készítette. Nem érződik a képen a befolyásoltság, nem érzem, hogy ott lett volna még egy plusz ember.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00014.jpg

2. Abban az esetben, ha látni a képen, hogy ott volt a fotós, azok a képek tetszenek leginkább, ahol csak úgy tudom ezt elképzelni, hogy egy olyan személynek kellett fotóznia, aki előtt a pár nem akar viselkedni. Nem akarják a legjobb oldalukat, a magukról elképzelt legszebb képet mutatni, hanem megengedik a fotósnak, hogy ő találja meg ezt bennük.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00015.jpg

(Természetesen Alexék fotózásán elkészült a szülőknek, nagyszülőknek szánt 'kamerábanézős' fotó is.)

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00016.jpg

Tudom, hogy a világ jelenlegi állása szerint alapvetően nem azt feltételezzük mindenkiről, hogy igazat mond és érdekek nélkül beszél valamiről, hanem az ellenkezőjét. Természetessé vált, hogy mindent és mindenkit alapból fenntartásokkal kezelünk, és csak nagyon ritkán engedünk igazán a bizalmunkba valakit vagy valakinek a gondolatait. Éppen ezért, bár hajlamosak lehetünk egy fotós szájából elhangzó olyan mondat után, mint: "Igazán hálás vagyok azért, hogy ilyen emberekkel dolgozhatok..." azt gondolni magunkban, hogy "Naná, persze, hogyne... térj a lényegre, valamit el akarsz adni nekem az biztos...", azért kérlek olvass még tovább egy keveset:

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00017.jpg

A fotózásban 30 évvel ezelőtt is volt trend; fotóstúdió, beállított képek, természetellenes, erőltetett fotók, és most visszanézve a 30 éves fényképeket leginkább az abszurd, merev pózokról vagy esetleg szüleink akkori kinézetéről tudunk beszélgetni. Elkezdődött pár évvel ezelőtt egy természetes vonal, ami úgy látom, hogy sajnos egyre felszínesebb és kifejezéstelenebb trenddé alakul, s ezekről a fotókról évtizedek múlva talán ismét csak azt mondják a fiatalok: Igen, olyanok a képeitek.... mint... mindenki másé abból az időből.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00018.jpg

Az én kívánságom az, hogy legyen az új trend az ami valódi. Legyen az a mérce, hogy egyre élőbb, tartalmasabb fotókat készítünk. Kérdezhessen rá a fiunk vagy lányunk 30 év múlva: "Anya, sok nevetős, vigyorgós képed van, de ez... itt…más… milyen szépen mosolyogsz, meg a szemed is... mit mondott itt neked apa?" - és mesélhessünk, mesélhessünk valódi dolgokat.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00019.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00020.jpg
budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00021.jpg

Bár a közhiedelemmel ellentétben(?) rengeteg munkával jár ez a szakma - főleg mentális vonatkozásban - , nagyon szeretem a fotózást. 8 év után abszolút úgy érzem, megtaláltam a hivatásom és valóban hálás vagyok, hogy olyan emberek az ügyfeleim, akik nem csak felhasználnak egy ideig, mint szükséges eszközt ahhoz, hogy legyenek fényképeik, és nem olyan fényképeket akarnak, mint X vagy Y esküvőjén vagy X vagy Y fotós képei között láttak, hanem bíznak bennem, tudják, hogy ha én fotózom őket, nem kell 'viselkedni' vagy megfelelni senkinek, semmilyen imidzsnek. Értékes, valóban tartalmas fotókat kapnak majd, amik nem másról, nem külsőségekről, nem az aktuális trendről, hanem tényleg róluk szólnak.

budapesti-fotos-jegyes-fotozas-a-budai-hegyekben00023.jpg
eskuvo-fotozas-tihany-fotos-bonabarna