Hasznos Tippek Esküvőre készülőknek - I. rész

Egy esküvői fotós javaslatai

Nevetnek. Nagyon nevetnek valamin. Mint később kiderült, azon nevettek, hogy jobb híján a vőlegény kistacskójának a takaróját ajánlották fel nekem készségesen törölközőként, miután bőrig áztam a bajai viharos esőben egy szeptemberi esküvő fotózása közben. Ahogy telnek az évek, az élmény az ami megmarad, az anno átélt kellemetlenség érzését már keresve sem találja az ember.

Személyesen és telefonon eddig is osztottam meg tanácsokat és igyekeztem felkészíteni főleg a menyasszonyokat váratlan szituációkra, (pl. zuhogó esőre az esküvő napján), de most úgy döntöttem, összeszedem ezeket a javaslatokat és leírom őket, hátha segítek vele másoknak is.

Attól függetlenül, hogy én fotózlak-e titeket vagy sem, remélem, hasznosnak találjátok az alábbi öt gondolatot!

1. Lista a csoportképeken szereplő vendégekről

Érdemes lehet előre átbeszélnetek, milyen összeállítású csoportképeket szeretnétek - főleg ha 100 főnél nagyobb násznéppel terveztek. Ha rászántok 15-20 percet, hogy a vendéglista alapján leírjátok, kikkel, milyen csoportosításban szeretnétek közös fotókat (pl. vőlegény szülei, menyasszony szülei, nagyszülők, csak lányok, csak fiúk, Kovács család, Péter család, unokatesók, tanúk stb.), s ezt eljuttatjátok az esküvőt koordináló vőfélynek vagy ceremóniamesternek, az ő dolgát is megkönnyítitek és maga a csoportfotózás folyamata is pörgősebb, gördülékenyebb lesz.

A vőfély vagy ceremóniamester az általatok átadott listáról tudja hívni a násznép tagjait szépen sorban, s nem ott, akkor kell improvizálni és keresgélni, hogy vajon kivel nem készült még közös fotó. A folyamat ezáltal gyorsabb, élvezhetőbb és jut idő egyéb mókás dolgokra is (pl. Bújj-bújj zöld ág esküvői változatban).

eskuvo-bujj-bujj-zoldag-fotozas-hasznos-eskuvoi-tippek-eskuvoi-fotos-szeged

2. Kérjünk-e készülődős fotózást?

Ha a barátok, barátnők, családtagok reggel vagy délelőtt már a készülődésnél ott tudnak segédkezni - akár csak a hangulat megalapozásában - talán érdemes ezekről a pillanatokról is képeket készíteni, jópofa emlékek születhetnek belőlük.

eskuvo-keszulodes-eskuvoi-fotos-szeged-bonabarna

Ellenben, ha az időtervetek szűkös, illetve a tanúk, barátnők messziről jönnek, s csak később érkeznek, célszerű átgondolnotok, hogy szeretnétek-e már korán készülődős fotózással kezdeni. Ha a családdal és barátokkal készült fényképeket többre értékelitek, mint a sminkesnél és fodrásznál készülő dekoratív sorozatot magatokról, ésszerű kompromisszum lehet, ha a délelőtti készülődésnél még nem, csak a szertartás előtti percekben kéritek meg a fotóst, hogy készítsen pár képet arról, ahogyan anya, apa vagy a barátnők adnak egy ölelést, igazítanak egy utolsót a ruhán. Utóbbi mellett szólhat az is, hogy az emberek többsége, így például az örömanyák, kevésbé tartózkodnak a fotókon való szerepléstől, ha már ‘teljes díszben’ vannak; szép frizurával, sminkkel, ünnepi ruhában.

A legtöbb esküvői fotós szívesen kezd veletek már délelőtt, így ha a fodrásznál, sminkesnél ÉS a később érkező barátokkal is szeretnétek készülődős képeket, bizonyára ez a változat is kivitelezhető.

keszulodes-eskuvore-balatoni-eskuvo-fotozas-2018

3. Ha valami balul sül el

Mi az amit a menyasszony el tud rontani az esküvőn? A rövid válasz az, hogy semmi. Az esküvő napján az ügyetlenség, mint fogalom, megszűnik létezni. Furcsa hasonlat lehet, de az eső-kelő, botladozó másfél éves gyerekek mindennek tudnak örülni, a saját ügyetlenségüknek is - vagy talán annak leginkább. És melyik szülő az, aki rászólna a gyermekére ilyenkor? “Nézz oda, hát még járni sem tudsz, szedd össze magad!” Dehogy. Inkább együtt nevetnek vele!

Az esküvő rólatok szól, titeket ünnepel mindenki. Nem tudsz olyat tenni, ami ciki, ha úgy állsz hozzá, hogy bármi történik, nevetni fogsz rajta!

Kiesik a kezedből a gyűrű és elgurul a szertartás közben? No problem. Nevess egy hatalmasat, kapd fel a szoknyád és eredj utána! A gyűrű utáni keresgélés közben összekoccan a fejed Jancsikáéval? Nevess egy még nagyobbat, és keressétek együtt tovább! Ha az ilyen szituációkat humorral kezeled, biztos lehetsz benne, hogy ez az egész esküvő hangulatát feldobja és emlékezetessé teszi!

Ne felejtsd el, senki sem rajtad fog nevetni, hanem veled együtt! Gondolj bele, mit szeretnél viszont látni a fotókon vagy a videón? Egy megsemmisült tekintetet vagy egy vicces jelenetet? Éld meg ezeket a momentumokat és élvezd, hogy különlegesen alakul az esküvőtök!

eskuvo-fotozas-szegeden-szegedi-eskuvo-fotos-bona-barna-2018

4. Mi lesz, ha esni fog az eső?

Az előző pontban említettekkel összhangban, ha van rá lehetőséged - és terveztél előre -, egyszerűen élvezd! Ehhez nem árt egy-két előre bekészített törülköző és egy jó immunrendszer/kis extra C-vitamin. Szoktam javasolni a pároknak, hogy esküvő előtt szerezzenek be egy nagyméretű fehér vagy átlátszó esernyőt is! (Amit az autóban tudtok hagyni, vagy rábízhatjátok egyik barátotokra, esetleg a ceremóniamesterre).

Ha az esküvő napjára tervezzük a kreatív fotózást, érdemes olyan helyszínt választani ahol rossz idő esetén is tudunk fotózni. Ilyen például a Füvészkert vagy Botanikus Kert, ahol zárt üvegházak is vannak. Ha nem sikerül ilyen helyszínt találnunk, és akkora vihar van, hogy egyáltalán nem tudunk fotózni, erre az esetre fent szoktam tartani 1 vagy 2 pótnapot, általában az esküvő utáni hétfőt vagy keddet.

eskuvo-esoben-eskuvoi-fotozas-Baja
eskuvoi-fotozas-baja-eso-szegedi-eskuvo-fotos-bonabarna

5. Kreatív fotózás - az esküvő napján tartsuk, vagy egy másik napon?

Stresszmentes, lazább, nem kell semmiféle időtervhez igazodni. Nem várakoztatjuk meg a násznépet azzal, hogy megszökünk egy órára fotózni. Miénk a késő délutáni napfény. Talán ezek a legfontosabb érvek, amik a külön napos kreatív fotózás (esküvői portré fotózás, amikor csak kettőtökről készülnek képek) mellett szólnak.

Ami az alternatíva előnye lehet: nem kell kétszer felöltözni, kétszer sminkeshez és fodrászhoz menni. Az esküvő napján tartott kreatív fotózás mellett szólhat az is, ha külföldön éltek, de Magyarországon tartjátok az esküvőt; ha itthon tartózkodásotokkor nem szeretnétek egy plusz délutánt rászánni a külön napos kreatív fotózásra, hanem az itt töltött napokat kihasználva szeretnétek minél több időt a családdal, barátokkal tölteni.

A döntésben segítségedre lehet, ha konkrétan átgondolod: A külön napos kreatív fotózással járó lazaság és stresszmentesség ad-e neked annyi pluszt, ami mellett eltörpül az, hogy kétszer mész fodrászhoz és sminkeshez? Ha szeretnétek távolibb helyre menni (az esküvő helyszínétől) akkor is érdemes lehet a külön napos kreatív mellett dönteni.

Van olyan fotós, aki kimondottan preferálja a külön napos kreatívot, ezért nem számol fel érte plusz költséget, valaki viszont felárral dolgozik ilyen esetben. Erre mindenképp érdemes rákérdeznetek amikor árajánlatot kértek.

Esküvő fotózás - fotók és információ

eskuvo-fotozas-budapest-kecskemet-eskuvoi-fotos-kreativ-portre-2018