Fekete-fehér fotók

Miért használjunk fekete-fehéret?

_MG_7363.jpg

A fekete-fehér kíváló eszköz lehet, ha céllal használjuk. Engedi, hogy igazán a lényegre fókuszáljunk egy fotón, beszédesebben elevenítheti fel a hangulatot vagy egy adott hely atmoszféráját mint egy színes kép, jobban kiemelheti valakinek a lényét, ha portréról van szó, esetenként pedig hangsúlyosabbá tehet egy olyan pillanatot, aminél a színek plusz információja elterelné a figyelmünket.

Mikor fotózzunk fekete-fehérben?

Törekszem rá, hogy akkor használjak fekete-fehéret, ha abszolút pozitív értelemben vett nyers, igazán erős képről van szó. Ez alatt azt értem, hogy a szituációt legjobban visszaadó, kifejező - tehát ebben az értelemben egy gyengéd, meghitt kép is lehet ‘erős’.

HOGYAN?

Szükséges erről egyáltalán szót ejteni? - kérdezhetnénk, hiszen az ember rákattint photoshop-ban a ‘fekete-fehérré alakítás’ menüpontra, a szoftver meg elvégzi a többit. Valójában viszont rengeteg féle fekete-fehér konverzió létezik. Átalakíthatjuk például a fotókat színcsatornák alapján - és ha nem is tudjuk, hogy ez pontosan mit jelent, biztosan eszünkbe jut, hogy találkoztunk már erősebb, merész, kontrasztos képekkel és halványabb, lágyabb tónusú fekete-fehér fotókkal is.

mg-4285-6298.jpg

Bátran használjunk kontrasztos, dinamikus fekete-fehéret egy olyan képnél amin az örökifjú nagymama ropja a táncparketten…

….de ha szeretnénk, hogy Enikőék visszaemlékezzenek a halk szellőre, a kellemes, nyári, napnyugta utáni hőmérsékletre - amikor szinte teljesen egyedül voltak a kecskeméti Benkó-dombon, akkor hagyjuk a fotót suttogni, ne használjunk tolakodó kontrasztot, legyenek lágyak a tónusok!

MIKOR NE HASZNÁLJUK?

Bár a fekete-fehér nagyszerű eszköz lehet a kezünkben, vannak olyan fotók, ahol nem érdemes használnunk - általában ezeknél a képeknél a színek olyan lényeges elemként vannak jelen, hogy vétek lenne háttérbe szorítani, vagy teljesen elhagyni őket. Ha úgy érzem, egy-egy igazán jól sikerült kép talán megérdemelne egy fekete-fehér verziót, konvertálom, s összehasonlítom őket. Az alábbi fotóknál határozottan a színes mellett döntöttem:

Bízhatunk benne, hogy egy alapos, céltudatos fotós mindig körültekintően használja ezt az eszközt és amikor bizonyos fotókat fekete-fehérben ad át, azt okkal teszi. Ha valamilyen kérdésünk lenne, vagy kiváncsiak lennénk rá, hogy egy-egy színes képet érdemesnek tart-e arra, hogy fekete-fehérré alakítsa, s ha igen, milyen konverziót alkalmazna, bátran írjunk neki, kérdezzünk rá - értékelni fogja, hogy bízunk a szakértelmében!