Évindító - 2019

A pénz legyen csak az, ami azért cserél gazdát, mert tudjuk, hogy szükséges mindegyikőnk jelenlegi életéhez. Semmi több. Nem szeretném, hogy kárpótlás, vagy ellenérték legyen a munkámért. 

Úgy szeretnék a kezemből elengedni minden fotós csomagot, hogy ha ránézek a fotókra, a munkám legyen egyben a munkám jutalma is. Az, hogy megcsinálhattam a képeket, az legyen az igazi fizetség értük. 

bonabarna-fotos-szeged-fekete-feher-csaladi-fotozas-nagyszulok

Rendkívül sokat kaptam az idei évben azoktól az emberektől akiket fotóztam, többek között azt is, hogy a fenti szemléletmódom így formálódhatott. Egy hosszú 12-14 órás szombati esküvő után fotóztam a fotón szereplő kedves párt, akik 60 éve házasok. Mint amikor gyorstöltőre rakja az ember a telefont, a fizikai kimerültség ellenére a fotózás után csak úgy lüktetett bennem az élet. Időről időre megkérdőjelezem a munkámat és átgondolom, vajon tényleg kihasználom-e mindazt a potenciált, amit a fénykép, mint találmány nyújthat? Az ilyen fotóknál gondolom azt, hogy igen. Erre érdemes használni, ezt érdemes tovább adni, erről érdemes lenyomatot készíteni.

Azok a vélemények, ahol olvasom, hogy “Nagyon - nagyon tetszenek a képek, annyira elkaptad hogy milyenek vagyunk!” - azt mondják nekem, hogy igenis van igény, és egyre nagyobb igény lesz a természetesre, a valódira, mert hosszú távon csak ennek van igazi értéke.

Nagyon köszönöm mindegyikőtöknek, akivel fotóztunk idén! Többen már harmadik, negyedik alkalommal jöttetek vissza hozzám de sok új embert is megismertem és rengeteg új, egyszerű, de annál emlékezetesebb élménnyel gazdagodtam. 

Terepjáróval végigzötykölődni a kisgyermek méretű buckákkal és gödrökkel tarkított földúton, hogy fotózhassunk a magányos tölgynél… Téliszalámis-paradicsomos szendvicset reggelizni a vőlegénnyel, miközben azt mondja: ’Nem érdekel, hogy néz ki ez a díszkendő a zakómban, ezt fogom viselni mert a nagymamámé volt’. Hallani azt a mondatot egy esküvőn, hogy: ‘Barna, olyan jó, hogy te vagy itt, hogy ismerünk, és előtted nem kell viselkedni….’ Látni a friss házaspárok csillogó szemeit, miközben végig lapozzák a papírképeket, és azt mondják: ‘Hát valószínűleg ma egész este ezeket fogjuk nézegetni…’

Köszönöm a baráti hozzáállásotokat és azt, hogy a sokszínűségetek miatt egy hónapnak tűnt, olyan gyorsan elment ez az év, és soha nem unatkoztam! Köszönöm, hogy türelmesen vártatok a képekre mindig, még ha csúsztam is pár napot az ígért határidőhöz képest! Szeretném megemlíteni azokat a fotós és egyéb esküvői területen dolgozó kollégákat, akikkel sikerült igazán jól összedolgoznunk, nektek is nagyon köszönöm a közös munkát és a beszélgetéseket! 

Bár ez nem kis feladat a mai világban, azt kívánom, hogy senki közülünk ne foglalkozzon a szükségesnél többet a pénzzel és egyéb ideig-óráig tartó javakkal, hanem fektessünk mindig a valódi értékekbe, az emberekbe, hogy aztán 60 év múlva is elégedetten tekinthessünk vissza az életre! Legyen a jövő évünk is legalább ilyen jó, vagy még jobb!